Erik Kroon

Bedrijfsuitjes vallen niet meer onder WKR. Wat nog wel?

Geplaatst op maandag 3 november 2014


De werkkostenregeling (WKR) geeft nog veel onduidelijkheid voor iedere onderneming. Welke keuze moet ik nu maken? Wel of geen fiets van de zaak, kiezen we voor een kerstpakket of toch voor een bedrijfsuitje? En hoe bereken ik dit precies, zonder dat ik straks extra wordt aangeslagen door de belastingdienst?

De oplossing voor de WKR met betrekking tot het bedrijfsuitje, is vrij gemakkelijk. Het vergt namelijk geen moeilijke stappen om het bedrijfsuitje buiten de WKR te houden.

Het woord 'bedrijfsuitje' zegt iets over een beloning voor het personeel. Een bedrijfsuitje is geen must, en levert volgens de fiscus ook geen teambuilding of training op. Ook zegt de WKR, doordat het zich richt op beloning voor personeel, dat belonen van relaties door middel van relatiedagen niet onder de WKR valt. Daar is de eerste maas in de wet. Hoe ziet de fiscus immers het verschil tussen een relatiedag en bedrijfsuitje?

Verder zegt de WKR dat trainingen en opleidingen van en voor het personeel er niet onder vallen. Wanneer een bedrijfsuitje typisch teambuilding is en doordeweeks plaatsvindt in de baas zijn tijd, betekent het gewoonweg dat dit niet onder de WKR valt.

Kiest u simpelweg voor een feestje in uw eigen kantine of magazijn, dan blijkt de WKR dit niet als beloning (en dus als bedrijfsuitje) te zien. Ook dat is dus een mogelijkheid!

De laatste mogelijkheid om de WKR te elimineren binnen uw organisatie is het oprichten van een personeelsvereniging. Een pv is een eigen instantie die met een bijdrage van de personeelsleden en eventueel een bijdrage van het bedrijf zorgt voor activiteiten, waaronder het bedrijfsuitje. Zelfs de online notaris blijkt in te haken op deze oplossing.

Dus, organiseert u een bedrijfsuitje in het weekend dan moet u zorgen dat het onder teambuilding of training valt of dat u ervoor zorgt dat het onder de personeelsvereniging valt. Alles wat door de weeks, in de baas zijn tijd valt, valt niet onder de WKR.

Lees hier nog meer over de WKR en bedrijfsuitjes.

Erik Kroon

Erik Kroon

Erik Kroon (1975) is sinds 1996 eigenaar van SOS Events. SOS verzorgt ruim 1100 zakelijke evenementen per jaar, uitsluitend vanaf hotels en restaurants veelal op de Veluwe. Deze evenementen worden grotendeels via 70 websites gegenereerd, waarvan www.bedrijfsfeest.nl de grootste is. Erik was in 2006 finalist Entrepreneur of the Year en in 2003 finalist ondernemer van Gelderland.

Wat vindt u van dit verhaal? Reageer hier:

Laatste Blogs


05-03
Teambuilding op de Veluwe? Het...

10-02
Schindler Familyday!

27-01
Grote kans dat je volgende uit...

09-01
Klachten voorkomen? Doe een in...

08-01
Waarom RentSeeDo mislukte

06-01
Verzekeraar helpt mijn bedrijf...

14-08
Outdoor is het nieuwe indoor

09-08
Waarom bedrijfsuitjes niet mee...

12-02
Pretpark of SOS Events

02-08
Top 10: Populairste bedrijfsui...
» Alle blogs