SOS Events - buitengewone bedrijfsuitjes!
Erik Kroon

Wat is de betekenis van teambuilding?

Geplaatst op woensdag 28 augustus 2013


Teambuilding, een mooie verzamelnaam. Als organisator van een bedrijfsuitje moet je daarom goed het onderscheid weten tussen teambuilding en... teambuilding.

Zo belde een directiesecretaresse ons op met de mededeling dat haar directeur teambuilding wenste. We vroegen haar wat de doelstelling van de bijeenkomst was, maar hier wist ze geen antwoord op te geven. Ook op de vraag of er een trainer aanwezig moest zijn bleef ze ons het antwoord schuldig. Ze vertelde ondertussen wel dat er een reorganisatie gaande was en dat verschillende afdelingen samengevoegd zouden worden. Ze realiseerde zich niet dat deze informatie voor ons nodig was voor een gepast voorstel.

Teambuilding is een complex woord. Het kan betekenen dat je met je volleybalteam bier drinkt en een survival dag beleeft, het kan een leuk bedrijfsuitje met team activiteiten betekenen, het kan een dagje uit zijn met thema's als samenwerken, vertrouwen en communiceren en het kan ook een meerdaags trainingsprogramma zijn waar de individu in het team getraind wordt voor een beter teamresultaat. Het is daarom van groot belang om zoveel mogelijk informatie te verzamelen voordat u een offerte-aanvraag doet bij een bureau.

Een fout voorbeeld kan ik u ook wel vertellen: als je niet precies weet wat teambuilding is en je boekt ‘zomaar wat´, dan kunnen de gevolgen enorm zijn. Zo vertelde ooit een klant aan mij het volgende verhaal. Zonder te checken met wie ze zaken ging doen en zonder de toeleverancier te vertellen wat de doelstelling was, had ze het volgende geboekt: een mountainbiketocht in de avond, door de bossen, aan de hand van een kaart, kompas en zaklamp. Daarna met een boot varen, een puptentje opzetten, overnachten en ontbijten. Spannende teambuilding; u zou het direct boeken?!

De gevolgen waren echter dramatisch: 50% van de deelnemers waren ouder dan 50 jaar. 75% van de deelnemers kwam uit het buitenland en kon slecht fietsen. Deelnemers raakten elkaar kwijt doordat ze geen kaart en kompas konden lezen en het lampje er na 10 minuten mee stopte. De boot kwam vast te zitten en deelnemers verdwaalden. Gevolg: onderkoeling, ambulances en zoekacties met politie en boswachters. Wat een leuke teambuilding moest worden, werd voor het bedrijf een drama met enorme gevolgen.

Zo ziet u hoe 'leuk' teambuilding op papier kan zijn, maar hoe belangrijker het is om de doelstelling en haalbaarheid te achterhalen. Lees andere blogs van mij hoe je een goed bureau voor teambuilding kunt selecteren.

Succes met het achterhalen wat voor u of uw werkgever het woord teambuilding betekent. Mocht u er niet uitkomen, dan staan wij dagelijks voor u klaar via teambuilding.nl!

Met vriendelijke groet,

Erik Kroon
Eigenaar SOS Events

Teambuilding is een bijzondere materie. Laat dit gerust over aan professionals die weten waar ze het over hebben. Over teamprocessen of juist over het aangename combineren met teambuilding. Uiteraard zullen zij en wij u graag adviseren en gericht werken aan een eindresultaat met eventuele follow ups.

 • Intergamma Bouwmarkten BV:

  "TOP DAG veel leuke reacties van de collega's"

  Activiteit: Beoordeeld met 9/10Beoordeeld met 9/10Beoordeeld met 9/10Beoordeeld met 9/10 Medewerkers: Beoordeeld met 9/10Beoordeeld met 9/10Beoordeeld met 9/10Beoordeeld met 9/10
 • Atasoy:

  "Iedereen vond het prachtig. Beste vrijgezellefeest ooit "

  Activiteit: Beoordeeld met 10/10Beoordeeld met 10/10Beoordeeld met 10/10Beoordeeld met 10/10Beoordeeld met 10/10 Medewerkers: Beoordeeld met 10/10Beoordeeld met 10/10Beoordeeld met 10/10Beoordeeld met 10/10Beoordeeld met 10/10
 • ARAG Rechtsbijstand:

  "helaas teleurstellend"

  Activiteit: Beoordeeld met 7/10Beoordeeld met 7/10Beoordeeld met 7/10Beoordeeld met 7/10 Medewerkers: Beoordeeld met 4/10Beoordeeld met 4/10Beoordeeld met 4/10Beoordeeld met 4/10Beoordeeld met 4/10
 • Hasret:

  "Top dag gehad! Mooi weer, leuke activiteiten en natuurlijk veel gelachen.."

  Activiteit: Beoordeeld met 8/10Beoordeeld met 8/10Beoordeeld met 8/10Beoordeeld met 8/10Beoordeeld met 8/10 Medewerkers: Beoordeeld met 10/10Beoordeeld met 10/10Beoordeeld met 10/10Beoordeeld met 10/10Beoordeeld met 10/10
 • Jumbo Voorthuizen:

  "Prachtige dag gehad, met leuke opdrachten en veel humor."

  Activiteit: Beoordeeld met 8/10Beoordeeld met 8/10Beoordeeld met 8/10Beoordeeld met 8/10Beoordeeld met 8/10 Medewerkers: Beoordeeld met 9/10Beoordeeld met 9/10Beoordeeld met 9/10Beoordeeld met 9/10

5 redenen om bij ons te boeken:


23 jaar ervaring
Beste prijs/kwaliteit
Origineel en uniek aanbod
Centraal gelegen in Nederland
Beoordeling van onze klanten: 8,4/10