E-Fatbikes, een extra tandje plezier!

Als geboren en getogen Veluwenaar en geregeld mountainbiker ken ik de omgeving van Garderen voldoende om te weten dat het een uitdaging is om de bossen per mountainbike te verkennen. En heb voldoende kennis van fietsen dat Surley een autoriteit is op het gebied van fatbikes.

Vooroordeel

Zaterdag 29 augustus 9.30 uur. Onder een stralende zon loop ik de Veluwe Specialist in Garderen binnen. Een collega-tester (een ervaren mountainbike-instructeur) is al aanwezig. Samen lopen we naar de wachtende E-fatbikes. Een medewerkster van Veluwe Specialist legt kort de werking van de fietsen uit. Als echte mannen (of kleine jongens?) hebben we meer oog voor de fietsen dan dat we luisteren naar de uitleg, maar de werking blijkt kinderlijk eenvoudig. Elektrische ondersteuning aan of uit en verstelbaar in 6 standen, een kind kan de was doen. Een beetje twijfel en onzekerheid slaat toe. Hoe zou dat sturen? Volgens mij is het ding loodzwaar! Kun je zonder ondersteuning wel een redelijke snelheid maken? Er zit helemaal geen vering op! Als de derde tester is gearriveerd vertrekken we.

Als toerist

Ik laat de ondersteuning nog even uit. Mijn ervaring is dat een elektrische ondersteuning de onvolkomenheden van een fiets meesterlijk kan camoufleren. Ik zet even aan. Iets harder aanzetten dan normaal, maar als de brede banden eenmaal rollen gaat het prima. Dat had ik niet verwacht. We volgen een stukje asfalt en vervolgens worden we door de GPS het bos ingestuurd. Als toeristen fietsen we in een keurig tempo over een zandpad, wat normaal alleen per mountainbike bereikt kan worden. De brede, zachte banden dempen de klappen van de boomwortels. Ik zet de ondersteuning aan. Direct helpt de geruisloze elektromotor in het achterwiel. Ook voor mensen met minder conditie, die toch een fietstochtje willen maken naar plaatsen, waar je anders niet kan komen is de E-fatbike een ideale oplossing. We arriveren bij een klein heideveldje, prachtig in bloei. Het is heel stil. Ook voor iemand, geboren op de Veluwe, blijft dit mooi. Wat betreft toeristisch toeren is de fatbike geslaagd.

Als mountainbiker

We rijden het zandpad weer op. Als mountainbiker wil ik proberen om zo veel mogelijk gebruik te maken van harde ondergrond. Nog net op tijd bedenk ik me, dit is een Fatbike! Ik stuur het mulle zand in. De bike geeft geen krimp. Een klein heuveltje op. Hoe zou het zijn om met dit monster een sprintje te trekken? Ik zet aan, boven de 25 km werkt de ondersteuning niet mee, maar ik bereik gemakkelijk de 30 km. Nee, het is geen carbon lichtgewicht, maar dit had ik zeker niet verwacht. We schieten op volle snelheid over smalle paadjes. Boomwortels lijken te krimpen tot luciferhoutjes. Een modderplas is niet meer te ontwijken. Geen probleem, er doorheen kan ook. De brede banden geven maximaal grip. Even later rijden we het asfalt op. Even overleg met de andere testers, wat vind jij er van? Iedereen is het er over eens, dit is de Hummer onder de fietsen. Natuurkundige wetten over grip, wegzakken in mul zand en modder, boomwortels, hobbelige paardesporen lijken niet meer te gelden. Dit is FUN, ook voor een ervaren mountainbiker. En dat is iets, wat niemand had verwacht van die fietsen die er stoer, maar ook groot en onhandelbaar uitzien. Even later duiken we het bos weer in en passeren het Solse Gat, een mountainbike -speeltuin bij uitstek. Voorzichtig laat ik de Fat-bike afdalen, om vervolgens, met behulp van de elektrische ondersteuning weer omhoog te knallen. Ook hier wordt niet gelet op sporen, boomwortels en andere dwarsliggers. De fiets blijft gaan. Uiteraard blijft niemand achter en wordt de actie verschillende malen herhaald. Testen moet je tenslotte grondig doen…

Even later arriveren we, na een 2 uur durende rit weer bij de Veluwe Specialist. Wat vinden we ervan?

Het Solse Gat heeft op iedereen indruk gemaakt. Het gemak waarmee de E-fatbike alles slikt is onvoorstelbaar. Ik had verwacht, dat het een uitkomst is voor mensen met minder conditie, die toch per fiets de bossen in willen trekken. Maar ook voor ervaren mountainbikers is de funfactor ontzettend hoog. Het is ongelooflijk, wat een mogelijkheden de brede banden bieden. De bike is voor veel meer mensen geschikt dan eerst gedacht. Hadden we eerst vooral ‘de toerist’ in gedachten, nu zijn daar ook de mountainbikers als doelgroep bij gekomen. Een aanrader, ik kom er zeker nog een keer voor terug.’

– Benny de Weerd