Erik Kroon in discussie over de natuur op de Veluwe

Sinds 1996 organiseert Erik Kroon, eigenaar van SOS Events, uiteenlopende bedrijfsuitjes op de Veluwe. De teller staat inmiddels al op een paar duizend. Maar ondernemen midden in de natuur was vroeger eenvoudiger dan tegenwoordig. “In het begin konden we redelijk makkelijk onze outdoor activiteiten overdag en zelfs ’s avonds organiseren. Met de komst van Natura 2000 (Europese regelgeving) is dit inmiddels ondenkbaar geworden. Alle evenementen die wij organiseren in de natuur vinden nu plaats in nauwe samenwerking met grondeigenaren als Staatsbosbeheer, Geldersch Landschap en het Nationale Park De Hoge Veluwe”, aldus Kroon.

“Bij het organiseren van een outdoor activiteit heb je niet alleen een meldingsplicht, maar ook een zorgplicht. SOS Events heeft daarom voor alle grondeigenaren op de Veluwe een systeem ontwikkeld, waarbij de grondeigenaren kunnen zien wanneer we waar in hun gebieden zijn. Uiteraard vermelden we daarbij ook met hoeveel bezoekers en met welke activiteit. Vooraf hebben we met de grondeigenaren afgesproken welke activiteiten op welke plekken kunnen plaatsvinden. Naast deze meldingsplicht vinden wij ook dat er mag worden betaald voor het gebruik van de natuur. Voor elk evenement dat in de natuur plaatsvindt, draagt SOS Events dan ook een vast bedrag af. Met dit geld worden vervolgens mooie initiatieven voor in de natuur ondersteund. Denk aan picknicktafels in het bos, het onderhouden van routes, maar ook het realiseren van een uitkijktoren zoals in Kootwijk.”

Op 13 juni jl. vond er een bijeenkomst plaats, op initiatief van Businessclub Gelderland Gastvrij, om te kijken hoe er nog intensiever op de Veluwe en in Gelderland kan worden samengewerkt. Hoe zorgen we ervoor dat de toerist, grondeigenaren en toeristische bedrijven een gezamenlijk doel hebben? Hoe kan de natuur, veelal het decor van ieder bedrijf op de Veluwe, hierbij worden onderhouden? En hoe zorgen we ervoor dat de toerist graag terugkomt naar de Veluwe? De discussie werd gevoerd aan de hand van stellingen en stemkastjes. Daarnaast was directrice Rianne Koenders van Staatsbosbeheer aanwezig om samen met Erik Kroon de stellingen door te nemen. Mooie discussies waren het gevolg op deze prachtige avond bij Radio Kootwijk.

De conclusie van de avond was dat er door de jaren heen veel is veranderd. Niet alleen door regelgeving, maar ook omdat bijvoorbeeld een Staatsbosbeheer nu ook grotendeels zijn eigen broek moet ophouden. En daardoor op zoek is naar intensievere samenwerkingen met ondernemers.

SOS Events probeert, door de samenwerking met grondeigenaren, exclusiviteit voor jou als gast op je bedrijfsuitje te genereren. Unieke plekjes en mooie routes gecombineerd met bijzondere activiteit met als einddoel: bedrijfsuitjes en teambuilding op de Veluwe met meerwaarde in alle opzichten.